Típus vagy vonás?

2012.06.21. 23:53

A hétköznapokban gyakran összekeverjük a típus és a vonás fogalmát, pedig a személyiség két egészen eltérő megközelítéséről van szó. Amikor azt mondjuk valakiről, hogy annyira nyugodt típus, ezzel sokszor csak annyit akarunk kifejezni, hogy másokhoz képest ez a bizonyos tulajdonság rá sokkal jellemzőbb, Ám nem egészen ez a helyzet, ha valóban típusról beszélünk: a definíciója szerint a típus jellegzetes, elkülönült kategória, ebből fakadóan a típusba tartozás mindig "vagylagos" - miközben az imént említett vonás-alapú jellemzés fokozati kérdés. Egy élesen elhatárolt kategóriába nem lehet egy kicsit beletartozni, egy kicsit meg nem. Mint ahogy nem lehet valaki kicsit terhes. Ugyanígy egy extravertált típusúnak mondott embertől például általában azt várjuk, hogy mindig társaságkedvelő lesz, minden helyzetben keresi az emberekkel való kommunikálás lehetőségét, folyamatosan interakcióba lép másokkal, beszélget, mindig életvidám, aktív stb... Ha viszont nem ilyen kategorikus szemléletet alkalmazunk, akkor inkább arról van szó, hogy emberünk másokhoz képest sokkal közvetlenebb, legtöbbször barátkozó természetű stb... Vagyis ebben a megközelítésben egy tendenciát fogalmazunk meg egy hajlamról, belső diszpozícióról beszélünk, ami másokhoz viszonyítva jellemzi őt. A vonások tehát egy olyan skálát képeznek, amin az átlagértéknál csoportosulnak, a körül szóródnak a konkrét egyének értékei, szemben az élesen elkülöníthető, speciális kategóriákat megjelenítő típusokkal - ahol az egyes személyek vagy beletartoznak valamely típusba, vagy nem. Mindez persze csupán fogalmi kérdésnek tűnhet, és látszólag nincs is túl nagy jelentősége, de azért érdemes átgondolnunk, hogy ennek milyen hétköznapi következményei lehetnek. Például azzal, hogy típusokat alkalmazunk mások (vagy akár önmagunk) leírására, valójában megcímkézzük az embereket (vagy magunkat). Mivel "fekete-fehér" megkülönböztetésről van szó, nem gondoljuk, hogy itt lehetnek átmenetek is. Ha például azt hallottuk Jenőről, hogy aggresszív típusú ember, akkor ezt könnyen általánosítjuk minden viselkedésre - még akkor is, ha őt magát még sosem láttuk. Ennek alapján azt gondolhatjuk, hogy egyáltalán nincs tekintettel másokra, hogy ő az, aki autóba ülve folyamatosan előzget, száguldozik, aki mindig keményen konfrontálódik főnökével, sőt még a gyerekének is lekever otthon egy-egy fülest. De lehet, hogy ezek közül csak egyetlen dolog igaz Jenőre, aki mondjuk autóversenyzőként keresi a kenyerét. Ebben tényleg agresszív, és rámenős, mindenkit megpróbál legyőzni, megelőzni - és ebben valóban nincs tekintettel a másikra. De hétköznapokban béketűrő ember, kedves szomszéd, otthon pedig szerető apa. Kissé cinikusan nézve a tipizálást, mondhatjuk hogy persze mindenki abból a dobozból lóg ki, amibe megpróbálják beleerőltetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sinuhe.blog.hu/api/trackback/id/tr184603717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kope4 2013.12.22. 20:37:33

Érdekes felvetés és egyet is értek vele. Ahogy így elnézem Te tényleg tudod hogy mit csinálsz és igen összeszedett a mondanivalód. Ez igen! :) Szabad megkérdeznem a korodat amúgy?

küszi_ 2014.01.09. 10:36:44

@kope4: Van elkepzelesed mennyi lehetek? :)

kope4 2014.01.10. 10:19:37

@küszi_: Bocs, nem merek tippelni, mert az lehet hogy illetlenség lenne főleg egy Nővel szemben. Egyszer engemet egy írásom miatt középkorúnak gondoltak néhányan. Egyébként az én korom pontosan XXX. Még egy kérdésem volna. Hogy hogy olyan címet adtál a blogodnak vagy bejegyzésednek ami ott angolul szerepel? Egyébként tizenéves koromban nekem is hasonlók jutottak az eszembe, de ma már tudom hogy vannak kivételes személyek a szüleimen kívül is. És most függetlenül attól, hogy nincs normális párkapcsolatom meg nem is volt igazi sosem.

küszi_ 2014.01.13. 12:56:52

@kope4: 20 éves vagyok ;) Voltak/vannak/lesznek hullámvölgyeim, mint minden embernek ezen a bolygón, amikor ezt állítgattam pont egy olyan zenét hallgattam aminek ez a refrénje, és akkor nagyon illett a hangulatomhoz.

kope4 2014.01.13. 23:12:57

@küszi_: Értem. Egyszer bele voltam zúgva egy csajba aki idén tavasszal szintén 20 éves. Hát igen jól lehúzott(nem anyagilag), amikor igazolódott hogy mennyire nincs közünk egymáshoz. Persze ha igaz, azért többen eljutnak oda idővel az életükben, hogy kiábrándulnak végül magából az elvakult szerelemből is és ekkor tulajdonképpen egy dimenzióváltás történik. A működő valódi barátságok ilyenkor értékelődnek igazán fel. Másképp látunk dolgokat, másképp szeretünk és ez a javunkat is szolgálhatja csak fel kell tudni ismerni idejében a lehetőségeket. Az a helyzet, hogy egy évtizeddel idősebbnek gondoltalak mint ahogy írtad, főleg a témák komolysága miatt. Ez szép teljesítmény a Te korodban! Én is próbálnék ezt azt összeszedni, csak hát a lehetőségeim korlátozottak. Ha esetleg láttad a bejegyzésemet akkor alkothatsz véleményt és szívesen meghallgatom vagy olvasom. Sajnos csak keveset tudtam írni eddig. Igazából jobban szeretném átadni a tudásomat személyesen a fiataloknak szakköri jellegű foglalkozásokban, bár ennek útját elég nehéz manapság kitaposni. Ahogy elnéztem a dátumokat jó régen írtál bejegyzést, de mégis tudomást szereztél a kommentjeimről. Valami újat nem szeretnél írni?

küszi_ 2014.01.16. 10:02:38

@kope4: megnézlek, és kitalálok valamit.;) szabad tudni mi a végzettséged? ;>
Nem írtam újabb bejegyzést, mert nem igazán volt kereslet az írásokra, de pont a közel múltban gondolkodtam folytatáson. Kaptam valami értesítőt új kommentről, nagy nehezen sikerült belépni.
Felismeréshez fontos hogy az ember a csalódás után, rögtön tudatosan gondolkodjon a tovább lépésen mert könnyen öngerjesztővé válhat a folyamat és elhúzódhat évekig.:( Introspekció folyamatosan szükséges életünk végéig, nem csak krízis esetén. Szerintem legalábbis.

kope4 2014.01.16. 11:08:42

@küszi_: Ez így igaz, valóban így van. Picit más megfogalmazással tudtam eljutni idáig, de a lényeg ugyanaz. Egy újfajta tudatosan szemlélődő gondolkodásmód sokat segít többnyire, csak oda eljutni nehéz, de lehetséges. Aki ezt is tudja, sokkal magabiztosabb és az önbecsülése is sokkal inkább a helyén van. A szó rossz értelmében vett öngerjesztés is igaz és sokak életét keseríti értelmetlenül. Lehetséges egyébként, hogy nincs túl nagy kereslet a hasonló témák iránt bár akkor valószínűleg ez is magyarázat arra, hogy milyen sokan rettegnek valamitől, vagy lusták jobban a dolgok mélyére ásni, még saját magukban is. A környezeti pedagógia egyik lényeges koncepciója pont az volna, hogy "fogyaszthatóvá" tegye az ilyen jellegű megközelítéseket is. Az Önálló életvezetés egésze lehetne sokkal sikeresebb úgy általában is, ha tisztába kerülnek a Fiatalok a lehetőségeikkel és korlátaikkal is. Mit gondolsz vajon miért volna olyan fontos a legtöbb fogyasztási szokás tudatos módosítása a civilek részéről? De ehhez is fel kell fejlődni a többségnek. Egyes kutatók szerint a boldogtalan fogyasztó sokkal jobb, mint a boldog(a rendszer számára). Ennek van rendes szociálpszichológiai magyarázata is aminek én is ismerem a lényegét. Akkor valószínűleg Te is. Bár szerintem nem kérdés az sem, hogy egyes hatalmaknak ez miért nem lehet érdeke(tudatosabb gondolkodás és fogyasztás a nép részéről) és hogy miért létezik a népbutítás és az intézményesített agymosás fogalma.

kope4 2014.01.16. 12:52:28

@küszi_: Elfelejtettem a végzettségemet leírni. Amúgy alapszakos biológus, de már elvégeztem. Ez olyan barangolós Természetvédelmi biológiai jellegű vagy lehet Ökológiának is nevezni. De mint látod, azért más is érdekel.

kope4 2014.01.18. 10:22:50

Sajnos nem tehetem meg ezt az e-mailezést. Per pillanat 3 olyan ismerősöm van akikkel váltok emailt. De velük ez megbeszéltem személyesen is. Régebben volt problémám abból, hogy olyan csajjal is leveleztem, akit korábban nem ismertem és végül emiatt fiókot is kellett váltanom később. Szóval ezt már nem szeretném lecserélni a közeljövőben, meg szükségem van rá az új munka keresése miatt is. Ez nem jelenti azt hogy nem állok szóba másokkal, csak egyszerűen nem így. És nem vagyok facebookon sem, mert a régi profilt is deaktiváltam még az elején. Megvagyok nélküle. Tehát valami mást kellene kitalálnunk. Melyik nagy régióban is élsz? Mert én DK-en. Gondolom akkor Te az ország másik végében lakhatsz.
süti beállítások módosítása